Vanaf deze zomer mogen inwoners van Hulshout officieel speelstraten inrichten. Een speelstraat is een straat die tijdelijk wordt omgetoverd tot een straat waar kinderen ongehinderd kunnen spelen, rekening houdend met een aantal wettelijke bepalingen en voorwaarden. Gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid en fietsers moeten even afstappen. Alleen bestuurders van motorvoertuigen die in de straat wonen of er een garage hebben, of speciale voertuigen zoals die van de hulpdiensten, mogen in de straat rijden.

Speelstraten worden toegelaten in de zomervakantie en de paasvakantie.

De gemeenteraad was meteen unaniem akkoord, tot grote tevredenheid van Elien Bergmans, schepen van Jeugd: “Wij willen kinderen en jongeren de kans bieden om in hun eigen woonomgeving op een veilige manier buiten te spelen. Wij vinden een speelstraat hier een ideaal middel voor. Bovendien is dit ook een mooi initiatief waarmee we de sociale contacten tussen buurtbewoners willen stimuleren.

Wilt u uw straat ook eens veranderen in een speelstraat? Dan kan u hiervoor een aanvraag indienen bij de jeugddienst van de gemeente. De aanvraag en een bewonersenquête moeten minstens zes weken voor de vakantieperiode ingediend worden door drie zelfgekozen ‘speelstraatpeters en -meters’ die in die straat wonen.

Bij voldoende interesse wordt uw straat misschien wel een tijdelijke zone waar kinderen naar hartenlust voor de deur kunnen spelen.

Foto : Archief Nnieuws.be